Navadni pljučnik (Pulmonaria officinalis)

  • Domov
  • Navadni pljučnik

Družina: srhkolistovke (Boraginaceae)

Red: srhkolistovci (Boraginales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-30 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: bolj svetli gozdovi z bujnejšo podrastjo, parki, gozdni robovi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica s krepko korenino in gosto, pritlično listno rozeto. Pritlični listi so dolgopecljati, v obrisu srčastojajčasti, koničasti, celorobi, večinoma belo pegasti, srhkodlakavi, prezimni, stebelni listi so sedeči, podolgasto suličasti. Površina listov je pokrita z enostavnimi, koničastimi, do 0.1 mm velikimi papilami ter daljšimi, ščetinastimi dlakami, redko tudi z žleznimi laski.  Cvetovi so sprva rdeči, kasneje pomodrijo, združeni v podaljšana, vijačkasta socvetja. Venčni listi so med seboj zrasli v venčno cev, ki je v notranjem delu gola, le v goltu z vencem dlak. Čašni listi so zrasli v čašno cev, ki ima na vrhu kratke, čašne zobce. Plod razpade na 4 plodiče.

 

Posebnosti: pljučnik se že od antičnih časov uporablja kot zdravilna rastlina predvsem za zdravljenje dihalnih težav. Obarvanost cvetov je vezana na spremembo pH-ja v cvetovih ter obarvanosti antocianov, kar se navadno zgodi po oprašitvi cvetov. Pljučnik sodi med dokaj zgodnje cvetoče rastline.

 

Podobne vrste: južni pljučnik (Pulmonaria australis) - mehkodlakavi pljučnik (Pulmonaria mollis) - ozkolistni pljučnik (Pulmonaria angustifolia) - dacijski pljučnik (Pulmonaria dacica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti