Zemljemerka (Peribatodes rhomboidaria / Geometra rhomboidaria)


Družina: pedici (Geometridae: Ennominae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 32-44 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, parki, redkeje ob hišah in v nasadih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: obarvanost kril je zelo variabilna, prevladujejo osebki s sivo- ali temnorjavo obarvani osebki, pojavljajo pa se tudi osebki s skoraj v celoti črnimi krili. Linije na prednjih krilih so temne in svetle, večinoma valovite ali nazobčane, med njimi so svetlejši in temnejši pasovi, dobro vidna je diskalna, mestoma dvojna linija, ki poteka čez oba para kril in se na obrobnem (submarginalnem) delu prednjih kril delno razklene in tvori "oko". Konica zunanje prečne linije se oblikuje kot oster S (pri zelo podobni vrsti Peribatodes secundaria je ta del zaokrožen). Spodnja stran je večinoma sivorjava, s črno piko v diskalnem delu na vsakem od kril.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni, čez dan se skrivajo v podrasti ali ležijo plosko na lubju dreves. Pojavljajo se od junija do avgusta. Gosenice so sivorjave, po zgornji strani z drobnimi črnimi pikami, gole. Hranijo se z listi različnih listavcev ter z iglicami nekaterih borovcev (Pinaceae). Letno se pojavljata 1-2 generaciji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rombasti lubjev pedic* (Peribatodes secundaria) - očesasti lubjev pedic (Hypomecis punctinalis) - veliki lubjasti pedic (Hypomecis roboraria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti