Črni lučnik (Verbascum nigrum)

  • Domov
  • Črni lučnik

Družina: črnobinovke (Scrophulariaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 50-120 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: obcestni jarki, vlažnejši travniki, obronki gozdov in mejic, robovi njiv, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica s pritlično listno rozeto in večinoma enostavnim, robatim, nerazraslim steblom v cvetni regiji. Spodnji listi so podolgastojajčasti do suličasti, s srčastim dnom, dolgopecljati, po robu grobo topo nazobčani, po zgornji strani skoraj goli, temnozeleni in bleščeči, zgornji listi so večinoma sedeči, jajčasti do suličasti, premenjalno razvrščeni. Cvetovi so rumeni, 1.5 do 2 cm veliki, zgoščeni v sestavljena, podaljšana, grozdasta socvetja, močno zbližani, pecljati, prosojno pikčasti, zvezdasto razprostrti, 5-števni, vsak cvet s podpornim listom. Prašnikov 5, njihove niti vijoličasto volnatodlakave, prašnice ravno nameščene na prašnično nit, oranžnorumene. Plod je okroglasta glavica, ki je za polovico daljša od čašnih listov.

 

Posebnosti: celotna rastlina, posebej pa listi, ima zelo neprijeten vonj. Od zelo podobnega avstrijskega lučnika (V. austriacum) se loči po pritličnih listih, ki so pri dnu srčasti, pri avstrijskem lučniku so pri dnu klinasti oz. se iztezajo v listni pecelj.

 

Podobne vrste: avstrijski lučnik (Verbascum austriacum) - Chaixov lučnik (Verbascum chaixii) - volnati lučnik (Verbascum alpinum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti