Nežni pojalnik (Orobanche gracilis)

  • Domov
  • Nežni pojalnik

Družina: pojalnikovke (Orobanchaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-60 cm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: suhi, negnojeni travniki

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: dvoletnica brez klorofila. Steblo je rumeno- do rdečerjavo, gosto poraslo z mehkimi in žlezastimi dlakami, v spodnjem delu močno odebeljeno. Listi so luskasti, šilasti, večinoma v času cvetenja posušeni. Socvetje je zgoščeno, grozdasto, vsak cvet s šilastim krovnim listom. Cvetovi so somerni in ustnati, cevasti, pri vrhu rahlo ukrivljeni, na zunanji strani rumeni ali rjavkasti (pogosto rdeče ožiljeni), porasli z žlezastimi laski, proti robu škrlatnorjavi, v notranjosti bleščeče rdeči. Brazda pestiča je rumena, po robu škrlatnorjava, dvodelna, pestič je žlezastodlakav. Prašnične niti so v večjem delu žlezastodlakave, pritrjene le malo nad dnom venca. Plod je glavica.

 

Posebnosti: vrsta zajeda različne zelnate rastline, predvsem metuljnice (Fabaceae). Cvetovi so blagodehteči, vonj spominja na vaniljo. Čeprav pojalniki spominjajo na nekatere kukavičevke (Orchidaceae), z njimi niso v sorodu. Vrsta je pogostejša v osrednjih in JZ delih Slovenije, pojavlja se predvsem na suhih traviščih na apnencu.

 

Podobne vrste: rumenkastobeli pojalnik (Orobanche flava) - rumeni pojalnik (Orobanche lutea) - visoki pojalnik (Orobanche elatior) - navadni pojalnik (Orobanche caryophyllacea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti