Rumeni pojalnik (Orobanche lutea / Orobanche rubens)

  • Domov
  • Rumeni pojalnik

Družina: pojalnikovke (Orobanchaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-60 cm

Razširjenost: v Pomurju zelo redko

Življenjski prostor: suha, negnojena travišča

Ogroženost vrste: potencialno ogrožena vrsta

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: dvoletnica ali trajnica brez klorofila. Steblo je rumeno do rjavkasto, gosto poraslo z mehkimi in žlezastimi dlakami, v spodnjem delu močno odebeljeno. Listi so luskasti, šilasti, v času cvetenja večinoma že posušeni. Socvetje je zgoščeno, grozdasto, vsak cvet s šilastim krovnim listom. Cvetovi so somerni in ustnati (spodnja ustna je razločno 3-krpa, nazobčana), cevasti, venčna cev je tik na vrhu izrazito ukrivljena, sicer ravna, slamnato rumena ali bledo rjavkasta (pogosto rožnato nadahnjena in ožiljena), porasla z žlezastimi laski. Brazda pestiča je skoraj v celoti rumena, dvodelna, upognjena, pestič je žlezastodlakav. Prašnične niti so po eni strani žlezastodlakave, pritrjene vsaj 2-7 mm nad dnom venca. Plod je glavica.

 

Posebnosti: vrsta je dokaj variabilno obarvana, zajeda različne zelnate rastline, predvsem metuljnice (Fabaceae). Cvetovi so blagodehteči, vonj spominja na vaniljo. Čeprav pojalniki spominjajo na nekatere kukavičevke (Orchidaceae), z njimi niso v sorodu. Vrsta je pogostejša v osrednjih in JZ delih Slovenije, pojavlja se predvsem na suhih traviščih na apnencu.

 

Podobne vrste: rumenkastobeli pojalnik (Orobanche flava) - kaduljin pojalnik (Orobanche salviae) - visoki pojalnik (Orobanche elatior) - navadni pojalnik (Orobanche caryophyllacea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti