Škrjančar (Falco subbuteo)


Družina: sokoli (Falconidae)

Red: sokoli (Falconiformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 29-35 cm; razpon kril 70-84 cm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: svetli logi, odprta krajina z mejicami in gozdiči, pogosto ob vodah

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Splošno: je zelo hiter in vitek sokol, ki svoje žrtve upleni v letu. Lovi v glavnem večje leteče žuželke (kačje pastirje, metulje, kobilice) in manjše ptice do golobje velikosti. V Sloveniji je poletni gnezdilec, pogostejši v SV delu države, prezimuje v južni Afriki. V nekaterih državah ga vzrejajo kot lovsko ptico.

 

Odrasli osebki: zgornja stran (teme, krila, hrbet, trtica in rep) je precej enotno temnosiva, po spodnji strani je bel, z izrazitimi progami po trebušnem delu. Lica so temna, izrazit je tudi podočesni "brk". Kljun je rumen, na konici temnosiv. Nad očmi, ki so rumeno obrobljene, poteka zelo ozka, bela črta. Podrepni del in nožno perje sta izrazito rjastordeča, kar je posebej vidno v letu. Spodnja stran kril je izrazito prečno temno progasta, prav tako rep. Noge so rumene.

 

Gnezdenje in zarod: pogosto zasede opuščena gnezda vran in golobov, le redko si par izgradi lastno gnezdo. Gnezdi ob gozdnih robovih na drevesih, ki gledajo na odprto krajino. Letno ima po en zarod. Samica znese večinoma po 3, rumenorjava in temno lisasta jajca, ki jih izmenično s samcem vali nekje od 28 do 33 dni. Za zarod skrbita oba starša, mladi škrjančarji zapustijo gnezdo nekje po 30. do 34. dneh. Mladostni osebki nimajo rjastorjavih "hlač" in podrepnega perja, so bolj kremasti namesto beli, oči in noge so včasih bolj oranžne kot rumene, perje pa je po zgornji strani rjavkasto obrobljeno.

 

Oglašanje: piskajoče "kjiv-kjiv-kjiv..." (nekoliko spominja na oglašanje vijeglavke (Jynx torquilla)). V zraku se pogosto oglaša nekoliko razburjeno in ostro "kit-čik" in "kit".

 

Podobne vrste: postovka (Falco tinnunculus) - mali sokol (Falco columbarius).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti