Okroglasti dolgin* (Leiobunum rotundum)

  • Domov
  • Okroglasti dolgin*

Družina: ostrogarji (Sclerosomatidae)

Red: suhe južine (Opiliones)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 3-7 mm (telo)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: nekoliko bolj vlažni gozdovi z bogato podrastjo, parki, občasno tudi ob hišah

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je dokaj majhno, deljeno v prosomo (prednji del telesa) in opistosomo (zadnji del telesa, zadek), noge so zelo dolge (do 5 cm) in tanke. En par oči je nameščen na očesnem stebričku (okularni tuber) na prosomi, ki je tako visok kot je širok, črn in pogosto z drobnima rožičkoma. Značilen je spolni dimorfizem.

Telo je pri samcih najpogosteje skoraj enotno rdeče- ali oranžnorjavo, z izrazito črnim okularnim tuberjem in črnimi nogami. Prvi členki nog so na bazi svetlejši. Prvih pet segmentov (tergiti) je med seboj zraslo v sploščen hrbtni ščit.

Samice so sivorjave s širokim črnim pasom, ki poteka čez opistosomo in črno liso med očmi in sprednjim delom prosome. Noge so prav tako zelo dolge in črne, s svetlimi lisami na koncu členkov, zato kontrastno pasaste.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je gozdna in se pojavlja od spomladi do pozne jeseni, predvsem v nizki vegetaciji ali skrito v listju, pod kamni, lubjem in podrtimi debli. Aktivni so predvsem ponoči, lovijo pa drobne členonžce, redko tudi ostanke odmrlih živali. Spolno nezreli osebki so podobni majhnim odraslim. Občasno se lahko odrasli na počivališčih, kot so zidovi hiš, agregirajo v skupine.

 

Podobne vrste: skalni dolgin (Leiobunum rupestre) - navadna dolgonožka (Nelima semproni).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti