Plitvokrpati jetičnik (Veronica sublobata)

  • Domov
  • Plitvokrpati jetičnik

Družina: trpotčevke (Plantaginaceae) / črnobinovke (Scrophulariaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 3-25 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli in nekoliko vlažnejši gozdovi, mejice, grmovja, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna do kipeča ali polegla, razrasla enoletnica, ki lahko tvori goste preprogaste sestoje. Steblo je dvoredno štrlečedlakavo, večinoma zeleno. Listi so trikotno jajčasti do ledvičasti, 5- do 7-krpati oz. nacepljeni, svetlozeleni, dolgopecljati, štrlečedlakavi, spodnji so nasprotno razvrščeni, zgornji premenjalno. Cvetovi so posamični v zalistjih, dolgopecljati (peclji so porasli z dolgimi in kratkimi ter včasih še z žlezastimi laski), 4-števni, svetlovijoličasti ali belkasti, s temnejšimi žilami. Čašni listi so trikotnojajčasti, po robovih štrleče dolgodlakavi, sicer večinoma goli. Plodna glavica je široko jajčastosrčasta, na vrhu plitvo vdolbena, gola.

 

Posebnosti: vrsta se v gostih preprogah razrašča predvsem v svetlih gozdovih, mejicah in logih. Ker cveti dokaj zgodaj v sezoni, je pomemben vir hrane za zgodnje opraševalce. Vrsto nekateri obravnavajo kot podvrsto bršljanovolistnega jetičnika (Veronica hederifolia ssp. lucorum).

 

Podobne vrste: bršljanovolistni jetičnik (Veronica hederifolia) - trikrpi jetičnik (Veronica trilobata) - nebleščeči jetičnik (Veronica opaca).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti