Zeleni rumenorobi rilčkar* (Chlorophanus viridis)

  • Domov
  • Zeleni rumenorobi rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Tanymecini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli poplavni logi in gozdovi z bogato podrastjo

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je nekoliko iztegnjeno, glava je v sprednjem delu podaljšana v krepak "rilček", ki se konča z drobnimi čeljustmi. Tipalnice se proti vrhu nekoliko odebelijo in so ravne. Celotno telo je po zgornji strani bleščeče turkiznozeleno ali bakrenorjavo poprhnjeno, s kontrastnim, žvepleno rumeno obarvanim bočnim delom in zunanjim robom pokrovk (v ramenskem delu so temnejše). Oprsje se od spodnjega dela proti glavi nekoliko zoži in je ožje od pokrovk, v spodnjem delu rahlo dvojno valovito. Pokrovke so do spodnje četrtine enakomerno široke, nato se proti koncu koničasto zožijo in se na konicah podaljšajo v zelo kratke (0.1-0.3 mm) priveske, zgornji rob je plitvo valovit, z vidnima "grbicama" ob straneh. Noge so večinoma vedno turkiznozeleno poprhnjene, sicer temne, sprednja stegenca (femuri) so nekoliko odebeljena.

 

Posebnosti: vrsta se pojavlja nekje spomladi od aprila vse do junija, najpogosteje jih lahko opazujemo v nizki podrasti v svetlih gozdovih. V nevarnosti otrpnejo in padejo na tla, kar je značilno za večino rilčkarjev. Odrasli se hranijo z listi nekaterih dreves (vrbe, jelše) in listi zelnatih rastlin, pogosto jih najdemo na veliki koprivi (Urtica dioica), kjer se tudi pogosto parijo. Ličinke živijo v prsti in se hranijo z drobnimi koreninicami. Prezimijo v do 12 cm globoki kamrici in se zabubijo naslednjo pomlad.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vrbov rumenorobi rilčkar* (Chlorophanus graminicola) - grbasti rumenorobi rilčkar* (Chlorophanus gibbosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti