Rjava trnovka (Picromerus bidens)

  • Domov
  • Rjava trnovka

Družina: ščitaste stenice (Pentatomidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-13.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: svetli (poplavni in suhi) gozdovi, mejice, grmovnata območja, ruderalna vegetacija

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je skoraj v celoti temnorjavo in drobno temno pikčasto. Glava je ozka, orientirana naprej. Tipalnice so oranžne, nikoli pasasto pisane (!). Oprsje ima na obeh straneh značilna temna, trnata izrastka, na hrbtišču je rahlo izbočeno in večinoma enotno rjavo, včasih z oranžnimi lisami. Ščitek (scutellum) je precej velik, jezičast, temnorjav, z belkasto konico. Pokrovke so večinoma enotno temnorjave, letalna krila so prav tako temna. Zadek je nekoliko širši od kril, po robovih zožen in pasast. Noge so precej dolge, vitke, skoraj v celoti oranžnorjave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavljajo nekje od julija do novembra v eni generaciji, prezimijo kot jajčeca. Plenijo druge členonožce, predvsem ličinke metuljev, hroščev in kožekrilcev, pogosto se hranijo tudi z mrhovino. Večinoma se zadržujejo v gosti podrasti ali na listju dreves in grmovnic. V nevarnosti lahko izločijo smrdljivo tekočino. Ličinke imajo sprva rdečerjav do rdečkast zadek s črnimi lisami, črno glavo in črno oprsje, v poznejših stadijih se obarvajo sivorjavo. Mlade ličinke živijo v manjših skupinicah in so prav tako plenilke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): slična trnovka* (Picromerus conformis) - uhata rusorožka (Pentatoma rufipes) - bronasta ščitovka* (Troilus luridus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti