Navadna dobra misel, origano (Origanum vulgare)

  • Domov
  • Navadna dobra misel, origano

Družina: ustnatice (Lamiaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-60 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: suha in sončna mesta ob gozdnih robovih, mejicah, suhih travnikih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, delno razrasla, močno aromatična trajnica. Listi so nasprotno razvrščeni, jajčasti, s srčastim ali klinastim dnom, pecljati, mehkodlakavi, celorobi, na vrhu koničasti. Cvetovi so somerni, ustnati, škrlatni oz. rožnati (podvrsta vulgare), redkeje beli (podvrsta viridulum), pecljati, posamični v zalistju drobnih podpornih listov, ki so lahko rdečkasti (podvrsta vulgare) ali zeleni (podvrsta viridulum), sicer zgoščeni v navidezno klasasto do latasto razrasla obstranska in ovršna socvetja. Čašni listi so med seboj zrasli v čašno cev, ki ima na vrhu kratke, trikotne roglje. Plod razpade na 4 plodiče.

 

Posebnosti: dobra misel se je kot aromatična začimba po Evropi razširila nekje v 17. ali 18. stol. iz širšega sredozemskega območja, kot zdravilna rastlina je bila v uporabi že v antični Grčiji. Dandanes je origano uveljavljena začimbnica širom sveta. Rastlina vsebuje zelo veliko eteričnih olj. Včasih so celo verjeli, da preganja hudiča.

 

Podobne vrste: majaron (Origanum majorana) - navadna mačja zel (Clinopodium vulgare) - navadni čober (Calamintha menthifolia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti