Polajeva materina dušica (Thymus pulegioides)

  • Domov
  • Polajeva materina dušica

Družina: ustnatice (Lamiaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 5-30 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: suhi travniki, sončna in manj porasla mesta ob mejicah in gozdnih robovih, košenice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: močno razrasla, polegla do kipeča polgrmičasta trajnica. Steblo je štirirobo, večinoma dlakavo vzdolž vseh robov ali zgolj po dveh (podvrsta carniolicus), stranice so gole ali tudi dlakave, dve nasprotni sta ravni, dve nasprotni pa rahlo vbočeni. Listi so večinoma jajčasti, nasprotno razvrščeni, v celoti dlakavi (podvrsta carniolicus) ali goli, s kratkimi peclji, ki so porasli z vejicatimi dlakami (podvrsta pulegioides) ali pa so goli oz. redkodlakavi (podvrsta montanus), po spodnji strani z izbočenimi, izstopajočimi žilami (podvrsta montanus) ali pa žile posebej ne izstopajo (podvrsta pulegioides). Cvetovi so drobni, navidezno zvezdasti, ustnati, škrlatni, z lisami, zgoščeni v navidezno ovršna, klasasta socvetja, ki so pogosto med seboj prekinjena. Čašni listi so zrasli v dvoustnato čašno cev, ki je večinoma vsaj pri dnu dlakava (podvrsta pulegioides) ali pa je skoraj gola (podvrsta montanus) in se na vrhu podaljšuje v zelo ozke čašne roglje (pri podvrsti pulegioides sta spodnja čašnja roglja razločno vejicato dlakava) Plod razpade na 4 plodiče.

 

Posebnosti: materina dušica (timijan) je zelo znana začimbna in zdravilna rastlina že iz antičnih časov. Pogosto jo sadijo tudi kot okrasno rastlino po skalnjakih in v gredicah. Zanimivo je, da imajo pri večini rastlin zmečkani listi vonj po limonah, pri nekaterih rastlinah pa ta vonj rahlo spominja na nafto.

 

Podobne vrste: timijan ali vrtna materina dušica (Thymus vulgaris) - dolgostebelna materina dušica (Thymus longicaulis) - rana materina dušica (Thymus praecox).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti