Lepljiva kadulja (Salvia glutinosa)

  • Domov
  • Lepljiva kadulja

Družina: ustnatice (Lamiaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 40-80 cm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: senčni, nekoliko vlažnejši gozdovi, gozdni robovi, opuščena travišča, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, razrasla trajnica s krepko korenino. Celotna rastlina je žlezastodlakava, zato močno lepljiva. Listi so v obrisu puščičasti s plitvo srčastim dnom, dolgopecljati, nasprotno razvrščeni, po robu drono nazobčani, na vrhu priostreni. Cvetovi so ustnati, somerni, rumeni, združeni v podaljšana, navidezno klasasta ovršna socvetja, združeni v navidezna vretenca.  Zgornja večna ustna je zelo velika, žličasto upognjena, spodnja ustna je trokrpa, široka, tako dolga kot zgornja ustna. Čašni listi so zrasli v dvoustnato čašno cev, zgornja ustna čaše je cela, spodnja je deljena v tri drobne zobce. Plod razpade na 4 plodiče.

 

Posebnosti: rastlina ima zaradi žlez zelo neprijeten vonj, nanjo se mnogokrat zalepijo manjše žuželke. Pogosto se razraste na opuščenih travnikih in pašnikih, predvsem na senčnih mestih. Včasih jo gojijo kot okrasno rastlino. Cvetove oprašujejo večje žuželke, kot so čmrlji, čebele in dnevni metulji.

 

Podobne vrste: travniška kadulja (Salvia pratensis) - pisani zebrat (Galeopsis speciosa) - žajbljasti vrednik (Teucrium scorodonia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti