Repaljščica (Saxicola rubetra)

  • Domov
  • Repaljščica

Družina: muharji (Muscicapidae) / drozgi (Turdidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 12-14 cm

Razširjenost: redko do lokalno, v preletu

Življenjski prostor: odprta, manj intenzivna krajina z manjšimi mejicami in nizkim grmičevjem

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: vrsta je zelo podobna prosniku (Saxicola rubicula). Je značilnica odprtih travnatih območij, ki so raztreseno porasla z nizkim do srednjevisokim grmičevjem. V pomurski regiji se v glavnem pojavlja na jesensko-zimskem preletu, sicer je v Sloveniji pogostejša gnezdilka v širši kraško-dinarski regiji. Odrasli pogosto posedajo na visokih steblikah ali izpostavljenih vejicah na grmih, od koder oprezajo za plenom (večinoma so to leteče manjše žuželke) ali vneto pojejo.

 

Samec: po glavi in zgornjem delu telesa je sivorjav s temnimi, kratkimi progami. Na glavi je predvsem v času parjenja zelo opazna bela nadočesna proga, bela proga loči tudi močno progasta lica in oranžno obarvano grlo in oprsje. Krila so dokaj temna z izrazito belo na bazi kril in belo liso na ramenskem delu. Rep je precej temen s kontrastno belim bazalnim delom, kar je dobro vidno v letu. Podrepni del je belkast. Noge in kljun so prav tako temne, črikaste.

 

Samica: precej je podobna samcu, le da je nadočesna proga pri njej bolj kremasta in manj izrazita, grlo in oprsje sta manj intenzivno oranžno obarvani, bela ramenska lisa v krilih manjka, bazalna lisa v krilih pa je neizrazita. Deluje mnogo bolj rjavkasto od samca.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdo si uredi v nizkem grmovju ali med visokim steblikovje, nizko nad tlemi. Letno ima lahko do 2 zaroda. Samica znese 5-7 turkizno zelenih jajc, ki jih vali dobra dva tedna. Za mladiče skrbita oba starša, speljejo se nekje po 12. do 14. dneh. Mladostni osebki so podobni samicam, le da imajo bele konice na progastih peresih.

 

Oglašanje: petje je sestavljeno iz preprostih, a vseeno melodičnih, kratko segmentiranih žvižgajočih in prasketajočih glasov. V nevarnosti se oglasi z ostrim, rezkim žvižgom "vist trak-trak vist...".

 

Podobne vrste: prosnik (Saxicola rubicula).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti