Zlata prosnica (Hoplia argentea)

  • Domov
  • Zlata prosnica

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / žitni hrošči (Rutelidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: neznana

Življenjski prostor: bogato cvetoči travniki, svetli gozdni robovi, predvsem v gričevnatih predelih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je čokato z dolgimi nogami, obarvanost zelo variira. Telo je v osnovi rdeče- do temnorjavo, prekrito z drobnimi luskicami, ki so lahko okrasto rumene, turkizno zelene ali bledo zelene, lahko pa se v celoti zluščijo (podobno kot pri metuljih povzroči lom svetlobe na luskicah specifično obarvanost). Oprsje je v spodnjem delu tako široko kot pokrovke, rob je dvojno valovit, na zgornji strani se oprsje nekoliko zoži, rob je skoraj raven. Pokrovke prekrivajo večji del zadka, v sredini so od strani rahlo izbočene, na konicah so zaokrožene. Noge so temne, prav tako posute z luskami, vendar redkeje, zadnji členek stopalc je podaljšan v dolg, ukrivljen trn.

 

Obnašanje in razvoj: toploljubna vrsta, ki jo največkrat lahko opazujemo na cvetlicah z bogatim socvetjem (npr. kobulnice) ali velikimi, dehtečimi cvetovi (npr. potonika). V Sloveniji je zelo pogosta, v Pomurju je pojavljanje vprašljivo oz. zelo redko. Odrasli so aktivni od sredine maja do julija, hranijo se v glavnem s pelodom in nektarjem. Ličinke (ogrci) živijo v tleh in se hranijo z manjšimi koreninicami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ogrska prosnica* (Hoplia hungarica) - travniška prosnica* (Hoplia praticola) - cvetna prosnica* (Hoplia philanthus).




    Fotografije