Bakrenasta neprava minica* (Protaetia (Netocia) cuprea)

  • Domov
  • Bakrenasta neprava minica*

Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / minice (Cetoniidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 17-21 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, cvetoči travniki, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki in kompaktni hrošči, ki močno spominjajo na zlato minico (Cetonia aurata). Od nje se dobro ločijo po gladkem, gredljastem izrastku na trebušnem delu srednjega segmenta (mezosternit), ki je izbočen, dokaj kratek in se zaključi z zaokroženo glavico (pri zlati minici je gredelj daljši in koničast). Celotno telo je navadno bleščeče kovinsko zelene, bakreno rumene ali bakreno rdeče barve, posejano finimi, drobnimi jamicami. Oprsje je široko, v sprednjem delu zoženo in le rahlo dvignjeno, v spodnjem delu valovito in ožje od pokrov. Ščitek (scutellum) je ozko jezičasto trikoten. Pokrovke so v ramenskem delu nekoliko razširjene, tik nad sredino plitvo žlebasto udrte, na konicah skoraj ravno odsekane, v spodnjem delu s plitvo vzdolžno udrtino, navadno brez belkastih lusk oz. lis (lahko pa so tudi pristone in številne, podobno kot pri zlati minici). Noge so krepke, temne, stegenca zadnjih nog so z notranje strani porasle z rumenkastimi ščetinicami.

Gre za kompleksno skupino zelo podobnih (pod)vrst, kamor sodi tudi P. metallica.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni čez dan nekje od sredine maja do julija oz. avgusta, večinoma se zadržujejo na bogato cvetočih rastlinah, grmih in drevesih, ližejo pa tudi drevesne sokove. Prehranjujejo se s pelodom in nektarjem, občasno obžirajo tudi cvetove in mlade popke. Ličinke (ogrci) se razvijajo v trohnečih štorih ali v drevesnih duplinah s trhlovino, v mravljiščih, pa tudi v zemlji, bogati s preperelimi rastlinskimi ostanki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kovinska neprava minica* (Protaetia metallica) - slična neprava minica* (Protaetia affinis) - blesteča neprava minica* (Protaetia aeruginosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti