Zgodnja osjelika trepetavka* (Chrysotoxum vernale)

  • Domov
  • Zgodnja osjelika trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-11 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: gozdne čistine, gozdni robovi, mejice, cvetoči travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednje velike muhe trepetavke z bleščeče črnim telesom, ki ima prepoznavne rumene pasove in lise (spominjajo na ose - mimikrija). Glava ja na sprednjem delu rumena, oči so velike, črne (pri samicah so razmaknjene, pri samcih se stikajo). Tipalnice so črne, srednje dolge, 3. členek je krajši od 1. in 2. členka skupaj. Na hrbtnem delu oprsja se nahajata dve svetli, vzporedni liniji, ki sta pogosto neizraziti, ob robu so štiri široke, rumene linije. Krila so rjavkasta, še posebej na bazalnem delu, s črno, zabrisano liso pri konicah. Ščitek (scutellum) je rumen, črno obrobljen in s polkrožno, črno liso v sredini. Zadek je rahlo sploščen (vidno od strani), na 2.-5. segmentu se nahajajo prečni, rumeni, skoraj ravni pasovi, ki so med seboj jasno ločeni in segajo čez zunanji rob, na koncu zadka sta dva izrazito poševna pasova, nad katerima je ravna rumena črta. Noge so oranžnorumene, z nekoliko svetlejšimi golenci (tibiae), brez ali le z malo črnine na bazalnem delu stegenc (femori) prvih parov nog.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila do junija, večinoma v sončnem vremenu, ko pogosto posedajo po listih dreves ali se spreletavajo po cvetočih rastlinah. Hranijo se z nektarjem. Ličinke pogosto živijo v bližini mravljišč, najverjetneje se hranijo s koreninskimi ušmi ali pa tudi z odpadnim materialom iz mravljišč.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pozna osjelika trepetavka* (Chrysotoxum festivum) - Verralijeva osjelika trepetavka* (Chrysotoxum verralii) - dvopasasta osjelika trepetavka* (Chrysotoxum bicinctum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti