Črtasta vratozoba pokalica* (Denticollis linearis)

  • Domov
  • Črtasta vratozoba pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Denticollinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-13 mm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: mešani, svetli gozdovi, mejice, gozdni robovi, cvetoči travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj vitka in variabilna pokalica, z bleščeče oranžnim do oranžnorjavim oprsjem. Samica je nekoliko krepkejša od samca. Glava je v celoti črna ali rjava ali le v sprednjem delu rjava. Tipalnice so drobno nažagane, v celoti črne ali pa so bazalni členki rumenorjavi. Oprsje je zvonasto, zaobljeno, pri dnu ob straneh ostro trnato podaljšano, večinoma enovito obarvano, redkeje s temnejšo liso v sredini. Ščitek (scutellum) je črn, vgreznjen. Pokrovke so podolgaste, kratkodlakave, v zgornjem (ramenskem) delu globoko udrte, oranžnorjave (ali tudi v celoti temne), z vzdolžnimi linijami drobnih luknjic, pri samcih so ožje, pri samicah so v spodnjem delu nekoliko razširjene. Zadek je rumenorjav (lahko pa tudi skoraj črn), drobno črtkano pikčast. Noge so rumenorjave, stegenca (femuri) prednjih parov nog so črna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki nekoliko spominjajo na nekatere vrste iz skupine sneženk (Cantharidae), od katerih se dobro ločijo po trnatih izrastkih na oprsju. Najbolj so aktivni nekje od maja do julija, čez dan se zadržujejo v nizki podrasti ali na listju dreves. Ličinke se hranijo pretežno z manjšimi žuželčjimi ličinkami, pa tudi z rastlinsko hrano, večino časa preživijo pod lubjem odmrlih dreves.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdeča vratozoba pokalica* (Denticollis rubens) - oranžna sneženka (Rhagonycha fulva).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti