Navadna velezobka* (Megalodontes cephalotes)

  • Domov
  • Navadna velezobka*

Družina: velezobke (Megalodontesidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-14 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: travniki, odprti gozdni robovi z mešanimi sestoji, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej velike in kompkatne "ose" z veliko glavo in močnimi čeljustmi. Glava je v celoti črna (le rumena lisa nad ustno ploščo), krepka, hrapava, ploska, na zadnjem delu s tanko rumeno obrobno linijo, dve rumeni lisi sta tudi v sprednjem delu glave. Tipalnice so nitasto drobnočlenaste, oranžnorumene, bazalna segmenta sta povečana, po spodnji strani kratko glavničaste. Oprsje je črno, grobo hrapavo, z rumeno obrobno liso v zgornjem delu ter rumenimi pikami na pritrjevališču kril. Krila so rjavkasto prosojna, dokaj velika. Zadek je velik, črn, z ozkimi rumenimi pasovi (razen bazalni segment). Noge so oranžnorumene, le stegenca prednjih nog so skoraj v celoti črna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so dnevno aktivni in letajo po cvetovih od maja do julija, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Velezobke imajo značilno povečane in krepke čeljusti, s katerimi lahko tudi uščipnejo, sicer za človeka niso nevarne. Njihove ličinke živijo na raznih kobulnicah (Apiaceae) s katerimi se tudi hranijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temnokrila velezobka* (Megalodontes plagiocephalus) - Pancerjeva velezobka* (Megalodontes panzeri) - Fabricijeva velezobka* (Megalodontes fabricii).




    Fotografije