Prava sivka (Lavandula angustifolia)


Družina: ustnatice (Lamiaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 20-150 cm

Razširjenost: samo sajeno

Življenjski prostor: okrasni vrtovi, gredice, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: močno razrasel, aromatičen polgrm s šibastimi, le v spodnjem delu olistanimi cvetočimi poganjki. Listi so ozkočrtalasti, nasprotno razvrščeni, celorobi, belo polstenodlakavi, z uvihanim robom, vednozeleni. Cvetovi so ustnati, somerni, modrovijolični, redkeje beli, združeni v zgoščeno, navidezno klasasto ovršno socvetje. Podporni listi v socvetju so drobni, vijoličasto nadahnjeni. Čašni listi so med seboj zrasli v trebušasto, vijoličasto čašno cev, ki se na vrhu konča z zelo kratkimi zobci. Plod razpade na 4 plodiče.

 

Posebnosti: sivka je zelo znana in priljubljena aromatična rastlina, ki se v glavnem uporablja v kozmetiki, zdravilstvu, kot okrasna in delno tudi začimbna rastlina z značilnim vonjem. Vrsta izvira iz sredozemskega območja, najbolj znana gojišča sivke v Evropi so v Provansi (Francija), Dalmaciji (Hrvaška) in tudi v Toskani (Italija). Znanih je več podvrst in kultivarjev.

 

Podobne vrste: lavandin (Lavandula x intermedia) - širokolistna sivka (Lavandula latifolia) - rožmarin (Rosmarinus officinalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti