Navadni žabji las (Callitriche palustris)

  • Domov
  • Navadni žabji las

Družina: trpotčevke (Plantaginaceae) / žabjelasovke (Callitrichaceae)

Red: ustnatičevci (Lamiales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 2-100 cm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: bistri, počasi tekoči potoki, kanali, manjše mlake in ribniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: precej nežna vodna trajnica ali kopenska enoletnica z dolgimi, precej tankimi stebli, ki na mnogih mesti poženejo dolge, nitaste koreninice. Plavajoči listi so zgoščeni v ovršni rozeti, v obrisu so ozkoeliptični do podolgasto jajčasti (ali črtalasti), nekoliko zoženi v pecelj, trižilni. Potopljeni listi so nasprotno razvrščeni, podolgasti do črtalasti, na vrhu rahlo izrobljeni. Cvetovi so močno reducirani in drobni, enospolni, moški cvetovi so večinoma v ovršni listni rozeti, tvori jih le en prašnik, ženski cvetovi so posamični v zalistju potopljenih listov, tvori jih pecljat, dvodelni pestič, ki ima na vrhu dve nitasti brazdi (ob zrelosti sa prilegli ob plod). Plod je sploščena glavica, okrog 1 mm velik, na vrhu s krilatim robom.

 

Posebnosti: vrsta je zelo variabilna in jo od ostalih vrst žabjega lasu najbolj zanesljivo ločimo po plodovih. Rastlina se pogosto gosto razraste v počasi tekočih, bistrih vodotokih in je pomemben življenjski element za mnoge drobne vodne nevretenčarje.

 

Podobne vrste: širokolistni žabji las (Callitriche stagnalis) - mnogolični žabji las (Callitriche cophocarpa) - širokoplodni žabji las (Callitriche platycarpa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti