Zelenkasti bleščeči rogin* (Oedemera virescens, incl. Oe. lurida et Oe. monticola)

  • Domov
  • Zelenkasti bleščeči rogin*

Družina: bleščeči rogini (Oedemeridae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-9 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: cvetoči travniki, grmovnata mesta, gozdni robovi, zelenice, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitki hrošči z dolgimi tipalnicami (nekoliko spominjajo na kozličke (Cerambicidae)). Telo je skoraj v celoti kovinsko bleščeče temno- ali sivozeleno, redko tudi rjavkastozeleno. Glava je podolgovata z velikimi, "izbuljenimi" očmi, med očmi širša kot med tipalnicami. Te so srednje dolge, tanke. Oprsje je skoraj kvadratasto, nekoliko nagrbančeno, v spodnjem delu ob straneh z udrtinama. Pokrovke so vitke, ob zunanji strani ravne, vzdolžno plitvo gredljaste, proti sredini zadka se z notranje strani nekoliko razmaknejo (pri nekaterih vrstah so izrazito razmaknjene, zato se letalna krila dobro vidijo), porasle s prileglimi dlakami. Noge so sorazmerno dolge, pri samčkih so stegenca zadnjih nog rahlo odebeljena (vendar ne tako izrazito kot pri nekaterih drugih vrstah).

Znotraj vrste "zelenkasti bleščeči rogin" se nahajata še dve sestrski vrsti, Oedemera lurida in Oe. monticola. Vse tri so si zelo podobne, prepoznavanje zahteva tudi podrobnejši pregled pod mikroskopom, zato jih obravnamo skupaj.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se radi zadržujejo na cvetlicah, aktivni so med aprilom in julijem, še posebej v vročih, sončnih dneh. Hranijo se z nektarjem in pelodom. Samci so nekoliko teritorialni, čeprav lahko na večjih cvetovih opazujemo po več primerkov skupaj. Ličinke živijo v trohnečem lesu in v zgornjih plasteh humusa, kjer se hranijo s stebelci rastlin, koreninicami in odmrlimi rastlinskimi deli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): debelonogi bleščeči rogin (Oedemera nobilis) - rumenonogi bleščeči rogin* (Oedemera flavipes) - zeleni zlatobleščeči rogin* (Chrysanthia viridissima).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti