Veliki strnad (Miliaria calandra / Emberiza calandra)

  • Domov
  • Veliki strnad

Družina: strnadi (Emberizidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 16-19 cm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: razgibana krajina z mejicami, travniki, ekstenzivnimi njivami in vinogradi

Ogroženost vrste: vrsta je močno ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Splošno: precej velik in čokat strnad z zelo kratko glavo. V Sloveniji je pogostejši na suhih kraških traviščih, v SV Sloveniji je dokaj redek gnezdilec. Pozimi se navadno pomakne v roplejša območja, ni pa pogojni selivec. Po obarvanosti sta samec in samica podobna in spominjata na samice drugih strnadov, le da sta mnogo večja. Pri petju samci nagnejo glavo nazaj. Prehranjuje se v glavnem s semeni in manjšimi členonožci ter njihovimi ličinkami. Ker je vrsta vezana na tradicionalno kmetijsko krajino, so populacije marsikje v Evropi (tudi pri nas) občutno nazadovale, zato je skoraj povsod močno ogrožena vrsta.

 

Odrasli osebki: perje je skoraj v celoti sivorjavo, drobno progasto, svetlejši je le trebuh in podrepni del. Kljun je krepak in širok, po spodnji strani rožnato nadahnjen. Od kljuna poteka zelo svetel brk, ki se zaključi pod lici. Na repu ni nobene beline. Noge so rahlo oranžne.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdo si uredi na tleh v plitvi jamici, za gradivo uporabi slamice in travne bilke, obloži ga z dlako in volno. Samica znese nekje 4-6 rahlo rdečkastih in lisastih jajc, ki jih vali 11 do 14 dni. Mladiči so gnezdomci, zanje sprva skrbi le samica, kasneje tudi samec, gnezdo zapustijo že po 9. do 12. dneh, ko še niso sposobni letanja. Mladostni osebki so podobni odraslim.

 

Oglašanje: samci pojejo na izpostavljenih mestih, petje je je sestavljeno iz čedalje hitrejših sekvenc "tik-tik-tik-tik-cerrii-iiit" in se ponavlja. Klic je ponavadi kratek in rezek "cirrt" ali "tiks", lahko pa se ponavlja v zaporednih, rahlo elektronsko zvenečih zaporednih "bt bt bt bt bt...".

 

Podbne vrste: predvsem samice drugih strnadov, npr. rumenega strnada (Emberiza citrinella).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti