Črni martinec (Tringa erythropus)

  • Domov
  • Črni martinec

Družina: kljunači (Scolopacidae)

Red: pobrežniki (Charadriiformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 29-33 cm

Razširjenost: zelo redko, v preletu

Življenjski prostor: na preletu se lahko ustavi ob večjih grmaoznicah in akumulacijah, poplavljenih travnikih in njivah

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben (?)



Prepoznavanje

Splošno: črni martinec je dobil ime po zelo temnem, skoraj črnem poletnem perju. Sodi med večje predstavnike tega rodu. V Sloveniji se pojavlja le na preletu, dlje časa se zadržuje ob obali, v notranjosti Slovenije zgolj na vmesnih postankih na selitvenih poteh. V naši regiji je sila redek zimski preletnik. Gnezdi v tundrah na severu Evrope in Sibirije, prezimuje v Sredozemlju, S Afriki in širšem delu V Azije. Prehranjuje se žuželkami, njihovimi ličinkami, deževniki, polži in drugimi manjšimi nevretenčarji, ki jih večinoma polovi v plitvem obrežnem mulju.

 

Odrasli osebki: v času parjenja in gnezdenja sta samec in samica skoraj v celoti črna, z belimi pikami in črtami po krilih in trebušnem delu, podrepni del je nekoliko svetlejši, temno progast, hrbet in trtica sta pepelastosiva, precej dolge noge pa so črne. Kljun je dolg, raven, tanek, z oranžnim spodnjim delom. V zimskem obdobju postane perje mnogo bolj svetlo, sivkasto, krila so temnejša, pikasta, nad očmi se pojavi čezočesna svetla črta, noge pa se obarvajo rdečkastooranžno. Rep je kratek, širok in prečnoprogast.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdo si uredi na tleh v bližini dreves in ga pogosto postelje z mahom, perjem in manjšimi vejicami. Samica v povprečju znese 4 zelenkasta, pepelastosiva ali rjavo lisasta jajca. Jajca večinoma vali samec, valilna doba traja dobre 3 tedne, pri tem mu občasno pomaga tudi samica. Za mladiče begavce večinoma skrbi samec, ki jih vodi in spremlja, poletijo pa nekje po 22 do 25 dneh. Mladostni osebki so precej temni, progasti, s črno čezočesno progo in belo nadočesno progo in oranžnorumenimi nogami.

 

Oglašanje: klic je prodoren in rezek žvižg "teu-it". Petje v letu je ritmično ponavljajoče se žvižganje "crrruee-a crrruee-a crrruee-a...". V nevarnosti se oglaša "kyip-kyip-kyip".

 

Podobne vrste: rdečenogi martinec (Tringa totanus) - zelenonogi martinec (Tringa nebularia) - črnorepi kljunač (Limosa limosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti