Beloliska (Melanitta fusca)


Družina: plovci (Anatidae)

Red: plojkokljuni (Anseriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 51-58 cm; razpon kril 79-97 cm

Razširjenost: zelo redko, le v preletu

Življenjski prostor: kot zimski gost se ustavi na večjih vodnih površinah, gramoznicah in akumulacijskih jezerih

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben (?)



Prepoznavanje

Splošno: beloliska je dokaj redka zimska gostja v Sloveniji. Gnezdi visoko na severu Evrope in Rusije, pri nas se ustavi na selitvenih poteh, ko potuje na morske obale Sredozemlje, Črnega morja in Atlantika. Prepoznavna je po tem, da je v celoti črna z izjemo široke bele lise na krilih in bele lise ob očeh. Hrani se z različnimi mehkužci, členonožci, manjšimi ribami in vodnimi rastlinami.

 

Samec: odrasli samci so skoraj žametno črni. Ob očesu je bela lisa. Kljun je krepak, oranžnorumen s črno nosno liso. Sekundarna letalna peresa v krilih so snežno bela, kar je vidno v letu, pri plavanju se vidijo kot bela črta v krilih. Rep je kratek. Mladostni samci so nekoliko bolj umazano črni, brez bele očesne lise.

 

Samica: podobna je samcu, le da je bolj črnorjava z umazano, svetlo zaušesno liso in svetlejšim čelnim delom. Kljun je v celoti temen.

 

Gnezdenje in zarod: pogosto gnezdi v manjših kolonijah, populacije se zadržujejo v tajgi in tundri visokega severa. Gnezdo si uredi na tleh med kamni ali skalnih razpokah in ga gosto postelje s puhom. Samica znese nekje 5-8 masleno do umazanorumenih jajc, ki jih vali do 29 dni. Mladiči so begavci, za katere skrbi samica dober mesec dni. Mladostni osebki so podobni samicam, z belo zaušesno liso, temnim kljunom in svetlo liso na bazi kljuna.

 

Oglašanje: v paritveni sezoni se samica skoraj krakajoče oglaša "braa-aah", sicer je večinoma tiho. Oglašanje samca je precej nizek, nosnični klic "naah-er", pri čemer visoko dvigne glavo.

 

Podobne vrste: črna raca (Melanitta nigra) - raca očalarka (Melanitta perspicillata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti