Srpična trstnica (Acrocephalus scirpaceus)

  • Domov
  • Srpična trstnica

Družina: trstnice (Acrocephalidae) / penice (Sylvidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 12-14 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: grmovja in trstičevja ob stoječih in počasi tekočih vodah, mrtvice, gramoznice

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: močno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: sodi med evropske najpogostejše trstnice, vendar živi zelo skrito življenje in jo le redko vidimo. Zato pa jo lahko zlahka prepoznamo po petju, ki jo zanesljivo loči od zelo podobne močvirske trstnice (Acrocephalus palustris). V Sloveniji je splošno razširjena, se pa bolj zadržuje ob stoječih vodah, med trstičevjem in gostim vrbovjem, za razliko od močvirske trstnice, ki poseljuje tudi gosto porasle kanale in potoke. Hrani se z manjšimi letečimi žuželkami in njihovimi ličinkami ter manjšimi pajki.

 

Odrasli osebki: po zgornji strani je sivo- do rdečkastorjava, po spodnji strani (predvsem po bokih) je umazano bela do rumenkastorjava. Kljun je dokaj dolg, tanek, po spodnji strani oranžnorumen, koničast. Okrog oči je svetel očesni kolobar, ki se proti kljunu nadaljuje v neizrazito obočesno črto. Trtica je rdečerjava. Letalna peresa so nekoliko temneja s svetlimi robovi.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdo, ki je lončaste oblike, si uredi v trstju, splete ga iz bilk in vejic. Samica znese v povprečju 4 zelenkasto bela, temnolisasta jajca, ki jih vali nekje do 13 dni izmenjaje s samcem. Za gnezdomne mladiče skrbita oba starša, speljejo se nekje po 12. dneh. Občasno njeno leglo "parazitira" kukavica (Cuculus canorus).

 

Oglašanje: samci pojejo bodisi skrito v grmovju ali trstičevju, ali na izpostavljenih mestih, pri čemer imajo pokončno držo in nasrčeno naglavno perje. Petje je zelo odrezavo, melodično, sestavljeno iz močnih, hreščečih in žvižgajočih glasov (nekoliko spominja na petje rakarja (Acrocephalus arundinaceus)) "trett trett trett tirrrii tirrii trü trü trü tie tre tre vü vü tre...". Zelo redko tudi posnema oglašanje drugih ptic, mnogo manj kot močvirska trstnica. Klic je kratek "če" ali "čk".

 

Podobne vrste: močvirska trstnica (Acrocephalus palustris) - rakar (Acrocephalus arundinaceus) - bičja trstnica (Acrocephalus schoenobaenus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti