Rjava penica (Curruca communis / Sylvia communis)


Družina: penice (Sylvidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 15-17 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: zaraščene travne površine, mejice, grmovnata področja

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Splošno: rjava (včasih imenovana tudi siva) penica je pogost gnezdilec manjših mejic, grmovnatih mest in posamičnih dreves v pestri kulturni krajini. Je ena redkih penic, pri kateri se samec in samica dobro razlikujeta. Zaradi belega grla ji v angelško govorečih deželah pravijo "whitethroat". Novejše raziskave so pokazale divergenco znotraj nekoč uveljavljenega rodu penica (Sylvia). Hrani se z manjšimi žuželkami in njihovimi ličinkami ter pajki, občasno se hrani tudi s sočnimi plodovi. Vrsta se seli v podsaharsko Afriko.

 

Samec: prepoznaven po sivi glavi in kontrastno belem grlu. Okrog oči ima bel očesni kolobar. Kljun je tanek, po zgornji strani temnosiv, po spodnji oranžno nadahnjen. Hrbet in ramenski del peruti sta sivo- ali olivnorjava, letalna peresa so rdečerjava s temnejšo sredico. Po prsih je rahlo rožnato nadahnjen, podrepni del je belkast. Rep je dokaj dolg, sivorjav in z belim, zunanjim robom. Noge so rumenkaste.

 

Samica: od samca se loči po rjavkasti glavi, nekoliko bolj rdečkastorjavih licih in bolj rjavkasto nadahnjenem oprsju in trebuhu.

 

Gnezdenje in zarod: skodeličasto oblikovano gnezdo si splete iz vejic, slamic in vlaken v nizkem grmovju ali nizko v mladih drevesih. Letno ima navadno po 2 zaroda. Samica v povprečju znese 4 do 6 umazano belih in temnorjavo lisastih jajc, ki jih izmenično s samcem vali približno 12 dni. Za gnezdomne mladiče skrbita oba starša, poletijo nekje med 9. in 14. dnem. Mladostni osebki so podobni samicam.

 

Oglašanje: samci večinoma pojejo na izpostavljenih vejah na vrhovih grmov in dreves, petje je sestavljeno iz kratkih, žgoleče ščebetajočih sekvenc, s poudarjenim začetnim žvižgom "crii-tarii-tariii-crii-crii-crii-tarri-...". Klic je nekoliko zamolkel "vaid vaid", v nevarnosti se oglaša "šarr šarr".

 

Podobne vrste: mlinarček (Curruca curruca) - osočnikova penica (Curruca conspicillata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti