Črnoglavi muhar (Ficedula hypoleuca)

  • Domov
  • Črnoglavi muhar

Družina: muharji (Muscicapidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 12-13 cm

Razširjenost: redko, le v preletu

Življenjski prostor: svetli in stari listnati gozdovi, parki

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: noben (?)



Prepoznavanje

Splošno: črnoglavi muhar je zelo podoben belovratemu muharju (Ficedula albicollis), od katerega pa se dobro loči po tem, da nima belega čezovratnega pasu. V Sloveniji ne gnezdi, je pa redna preletna selivka, ki se občasno ustavi pri nas na selitvenih poteh, ko potuje na gnezditvena območja v Španijo, Veliko Britanijo, SV Evropo in Rusijo ali na prezimovališča v Z Afriko. Tudi zanj je značilno, da lovi leteče žuželke z istega mesta.

 

Samec: ima prepoznavno črno-belo obarvano perje. Glava je skoraj v celoti črna, razen majhnih belih lis nad bazo kljuna, ki je kratek, koničast in črn. Vrat je bel nekje do sredine lic. Grlo, prsi, trebuh in podrepni del so snežno beli, trica je le nakazano bela. Po zgornji strani in po krilih je črn, le na podramenskem delu kril se nahaja zelo velika bela lisa. Rep je črn, razen na bazalnem delu, kjer je belo obrobljen. Noge so temne.

 

Samica: po obarvanosti je podobna samcu, le da perje ni črno ampak sivorjavo. Na perutih ima belo liso, ki je manjša kot pri samcu in se podaljša v ozek prečen pas. Zelo je podobna samici belovratega muharja (Ficedula albicollis), ki pa ima še bel pas v ramenskem delu peruti ter belo liso na primarnih peresih, ki je izrazita in vedno sega do roba kril.

 

Gnezdenje in zarod: je duplar, zasede pa tudi izdelane gnezdilnice in pogosto gnezdi v parkih in bližini hiš. Samica znese 3 do 8 modrozelenih jajc, ki jih vali 12 do 15 dni, pri tem ji samec nosi hrano. Za mladiče skrbita oba starša, ti poletijo nekje po 14. do 17. dneh.

 

Oglašanje: petje je žgoleče in melodično "ziiii-vree ziiii-vree ziiii-vreee tsu zsu ču-vii zi zi zi...", pojeta tako samec kot samica in pogosto z izpostavljenega mesta. V nevarnosti se oglaša kratko in kovinsko "pik" ali "pek".

 

Podobne vrste: belovrati muhar (Ficedula albicollis) - turški muhar (Ficedula semitorquatta).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti