Kisličina zlatica* (Adscita statices)

  • Domov
  • Kisličina zlatica*

Družina: ovniči (Zygaenidae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 25-28 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: različni tipi ekstenzivnih travnikov

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo prepoznavni ovniči zaradi kovinsko modrozelene obarvanosti luskic na telesu in prednjih krilih. Ta so v mirovanju rahlo strehasto položena čez telo, podolgasto trikotna, na koncu zaobljena, brez izrazitejših vzorcev, žile so le rahlo vidne. Zadnja krila so enotno sivkasta, tako kot prednja krila po zunanjem robu resasto dlakava. Samec in samica se ločita po tipalnicah. Pri samcu so glavnikasto nazobčane, le zadnji segmenti so kijasti in s kratkimi zobci (to jih loči od zelo podobnega rodu Jordanita, pri katerem imajo samci do konca glavnikaste člene tiplanic), konica tipalnic pa je zaobljena (pri rodu Jordanita je koničasta); samice imajo enostavne tipalnice, ki so proti vrhu rahlo odebljene (za razliko od zelo podobnih samic rodu Jordanita, ki imajo tipalnice enakomerno debele v celotni dolžini).

Zanesljivo prepoznavanje do vrste je znotraj rodov Adscita in Jordanita mogoče le ob mikroskopski analizi spolnih organov!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni čez dan, najpogosteje v sončnem vremenu. Letajo od junija do julija, zelo radi posedajo po cvetočih rastlinah, kot so grabljišča (Knautia spp.). Gosenice so sivorjave s širokim, vzdolžnim, rumenim hrbtnim pasom, izrazito členaste in gosto porasle s šopi ščetin. Hranijo se v glavnem z listi navadne kislice (Rumex acetosa).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): poponova zlatica* (Adscita geryon) - Mannijeva zlatica* (Adscita manni) - grintavčev zeleni ovnič* (Jordanita notata) - mračičin zeleni ovnič* (Jordanita globulariae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti