Klasasti repuš (Phyteuma spicatum)

  • Domov
  • Klasasti repuš

Družina: zvončičevke (Campanulaceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 30-80 cm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: senčni, bukovi gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna trajnica s pritlično listno rozeto. Pritlični listi so dolgopecljati, v obrisu jajčasto srčasti, koničasti, z nazobčanim robom, srednji stebelni listi so pecljati, podolgasto suličasti s srčastim dnom, zgornji stebelni listi so podolgasto suličasti do črtalasti, sedeči. Cvetovi so zgoščeni v gostocvetno, ovršno, podolgasto klasasto socvetje, rumenozelenkasti (podvrsta spicatum) ali svetlomodri (podvrsta coeruleum), z ozkosuličastima podpornima listoma pri dnu. Venec je pri vrhu zrasel, odprt le v spodnji polovici, zato so cvetovi navidez trebušasto napihnjeni, še zaprti cvetovi so navzgor ukrivljeni. Pestič je z dvema prazdama, štrli daleč iz cvetov.

 

Posebnosti: v regiji se pojavlja le podvrsta spicatum, ki pa je tudi zelo redka, vezana na senčne gozdove gričevnatih predelov in je edini predstavnik tega rodu v pomurski regiji. Za repuše (Phyteuma) je značilna posebna oblika cvetov, saj so na vrhu venčni listi med seboj zrasli, v spodnjem delu so razprti. Ker so pred cvetenjem tudi ukrivljeni, jih v nemško govorečih deželah imenujejo "hudičevi kremplji" (Teufelskrallen). Listi, korenina in socvetje so primerni za uživanje.

 

Podobne vrste: jajčasti repuš (Phyteuma ovatum) - črni repuš (Phyteuma nigrum) - Zahlbrucknerjev repuš (Phyteuma zahlbruckneri).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti