Navadna marjetica (Bellis perennis)

  • Domov
  • Navadna marjetica

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 3-15 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: močno košeni travniki, zelenice, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trajnica z bogato pritlično listno rozeto in posamičnimi cvetočimi stebli ter kratkimi podzemnimi pritlikami. Listi so podolgasto jajčasti do lopatičasti, srhkodlakavi, celorobi ali neenakomerno plitvo izjedeni. Koški so posamični, na dolgih, enostavnih stebelcih, jezičasti cvetovi (zunanji) so z zgornje strani beli, s spodnje večinoma rdečkasti ali škrlatni do rožnati, notranji (cevasti) cvetovi so rumeni, nameščeni na rahlo dvignjenem socvetišču, zato izbočeni. Koške obdajajo enoredno nameščeni, eliptičnosuličasti ovojkovi listi. Plod je orešek (rožka), ki nima razvite kodeljice (v ščetinice preobraženi čašni listi).

 

Posebnosti: zelo znana in priljubljena okrasna rastlina, ki jo uporabljajo tudi v zdravilstvu, listi pa so primerni za solate in prikuhe. Gojene vrste imajo različno obarvane koške. Rastlina je zelo priljubljena pri otrocih, ki iz nje spletajo različne venčke. Marjetica večinoma cveti skozi vse leto.

 

Podobne vrste: južna marjetica (Bellis sylvestris) - marjetičasta nebina (Aster bellidiastrum) - enokoškasta suholetnica (Erigeron uniflorus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti