Gladka nebina (Symphyotrichum laeve / Aster laevis)

  • Domov
  • Gladka nebina

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 60-120 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: večinoma gojeno po vrtovih, podivjano ob mejicah, v obcestnih jarkih, na ruderalnih površinah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, v zgornjem delu močno razrasla, večinoma gola trajnica z dolgimi, plazečimi, podzemnimi pritlikami. Liti so podolgasto suličasti, proti dnu pogosto rahlo zoženi, sedeči, široko objemajo steblo, goli, na stranskih poganjkih večinoma zelo majhni (2-4 cm), na glavnem steblu precej veliki (6-9 cm). Koški so združeni v malocvetna obstranska socvetja, jezičasti (zunanji) cvetovi so večinoma svetlovijoličasti, cevasti (notranji) cvetovi so rumeni, obdajajo jih ozkočrtalasti, do 1 mm široki ovojkovi listi, ki imajo temne konice. Plod je orešek (rožka), ki ima na vrhu lasasto kodeljico (reducirani čašni listi).

 

Posebnosti: vrsta izvira iz S Amerike in se je po Evropi razširila kot okrasna rastlina, marsikje je tudi podivjala in se ponekod invazivno širi. Cveti dokaj pozno, privablja številne opraševalce, predvsem čebele in čmrlje. Sodi v kompleks zelo podobnih aster.

 

Podobne vrste: suličastolistna nebina (Symphyotrichum lanceolatum) - drobnocvetna nebina (Symphyotrichum parviflorum) - vrbovolistna nebina (Symphyotrichum x salignum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti