Sivodlakava pokalica* (Cidnopus aeruginosus)

  • Domov
  • Sivodlakava pokalica*

Družina: pokalice (Elateridae: Athoinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-12 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, travniki, visoka vegetacija, mejice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, skoraj v celoti črno, prekrito s kratkimi, sivkasto do zelenkasto se bleščečimi dlačicami. Tipalnice so v celoti temne, trikotno členaste, 2. členek je mnogo krajši kot 3. Oprsje (pronotum) je precej vitko (mnogo daljše kot je široko), ob glavi zoženo, ob straneh zaobljeno in nad pokrovkami razširjeno ter lokasto valovito, na dnu na vsaki strani podaljšano v široka, konkavna trna, drobno pikčasto. Pokrovke so podolgaste, ob straneh ravne, proti koncu zadka se rahlo koničasto zaključijo, z vzdolžnimi linijami drobnih luknjic. Noge so temne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila do junija, radi posedajo po cvetovih in na listih trav. Ličinke (strune) živijo v tleh in se hranijo s koreninicami, predvsem trav (Poaceae). Kot vse pokalice, imajo odrasli "zaskočni" mehanizem med glavo in oprsjem, ki jim ob sprožitvi omogoča, da poskočijo v zrak, če pristanejo na hrbtu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dlakava pokalica* (Cidnopus pilosus) - rjavonoga črna pokalica* (Melanotus brunnipes) - črna mehkodlakava pokalica* (Hemicrepidius niger).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti