Navadni predivovec (Filago vulgaris / Filago germanica)

  • Domov
  • Navadni predivovec

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 10-45 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: ruderalne površine, robovi njiv, kamnite in razgaljene površine, opuščene površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, gosto belo volnatodlakava enoletnica z vilasto razvejanim zgornjim delom stebla. Listi so ozkosuličasti, prilegli ob steblo, gosto volnatodlakavi, celorobi, premenjalno razvrščeni. Koški (socvetja) so ozkovaljasti, združeni v klobčasta ali okroglasta socvetja, ki so nameščena na koncu poganjkov (vedno je eno socvetje tudi na razvejitvi socvetja), cvetovi so drobni in ne presegajo zunanjih ovojkovih listov. Ovojkovi listi, ki obdajajo koške, so rumenorjavi (notranji imajo rdečkaste konice), bleščeči, suličasto koničasti, nameščeni v več redeh, s suhokožnatim robom. Plod je orešek (rožka), ki ima na vrhu lasasto kodeljico (reducirani čašni listi).

 

Posebnosti: vrsta se je iz širšega sredozemskega območja po Evropi verjetno razširila sinantropno (s pomočjo človeka), marsikje je danes zavarovana zaradi intenzifikacije obdelave zemlje (Velika Britanija), spet drugje jo obravnavajo kot invazivno vrsto (Skandinavija). Predivovec sodi v skupino morfološko zelo podobnih vrst in težavnih za določanje (Logfia, Gnaphalium, Filaginella). Na mestu pojavljanja lahko tvori goste sestoje.

 

Podobne vrste: piramidasti predivovec (Filago pyramidata) - navadno njivsko zelišče (Logfia arvensis) - rumenkasti griževec (Gnaphalium luteoalbum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti