Tridelni mrkač (Bidens tripartita / Bidens tripartitus)

  • Domov
  • Tridelni mrkač

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-100 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: obrežja voda, vlažna in močvirna mesta z gosto vegetacijo, senčna in vlažna mesta v gozdovih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, razrasla, večinoma gola ali raztresenodlakava enoletnica. Listi so večinoma trojnati (redkeje enostavni ali peternati), nasprotno razvrščeni, deljeni v suličaste do podolgasto suličaste segmente, ki so po robu nazobčani, njihovi peclji so krilati oz. krpati. Koški so 15-25 mm široki, večinoma posamični ali v malocvetnih navideznih ovršnih kobulih, na dolgih pecljih, pokončni. Zunanji ovojkovi listi so črtalasti do podolgasto jajčasti, zeleni, večinoma do 2-krat daljši od koškov, celorobi, po robu ščetinastodlakavi. Jezičasti (zunanji) cvetovi niso razviti, cevasti (notranji) cvetovi so rjavorumeni, številni, obdajajo jih luskasti, pokončni, notranji ovojkovi listi. Plod je orešek (rožka), ki je podolgasto kijast (na vrhu razširjen), bočno sploščen, črnikastorjav, na vrhu odsekan in s po 2 nazobčanima izrastkoma.

 

Posebnosti: vrsta je prvotno razširjena v Evraziji in S Ameriki, kasneje se je razširila po večjem delu sveta. Širi se s pomočjo številnih rožk, ki se s trnatimi izrastki ujamejo v dlako in perje živali (obliko širjenja imenujemo zoohorija).

 

Podobne vrste: nenavadni mrkač (Bidens subalternans) - dvojnopernati mrkač (Bidens bipinnata) - črnoplodni mrkač (Bidens frondosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti