Pernatolistna kozmeja (Cosmos bipinnatus)

  • Domov
  • Pernatolistna kozmeja

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 60-150 cm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: sajeno po vrtovih in gredicah, občasno podivja po ruderalnih površinah in obcestnih jarkih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, močno razrasla, dlakava ali gola enoletnica. Listi so 2- do 3-krat pernato deljeni v ozkočrtalaste do lasaste roglje, pecljati ali sedeči, nasprotno razvrščeni. Koški so precej veliki (5-7 cm široki), večinoma posamični ali v rahlocvetnih ovršnih socvetjih, obdajajo jih ovršni listi, zunanji so jajčasti, podaljšani v dolgo, šilasto konico, zeleni, 7-15 mm dolgi, večinoma jih je po 8, notranji so manjši, jajčasti, prosojni, črno progasti. Jezičasti (zunanji) cvetovi so precej veliki, barviti (škrlatni, škrlatnordeči, vijoličasti, rožnati ali belkasti), navadno jih je po 8, cevasti (notranji) cvetovi so rumeni. Plod je orešek (rožka), ki je ozkopodolgast, temnorjav, gladek, izbrazdan (nekoliko spominja na banano).

 

Posebnosti: ta zelo priljubljena okrasna vrsta s številnimi kultivarji izvira iz ZDA in Srednje Amerike in se je po svetu zelo razširila, ponekod je tudi invazivna. Veliki koški privabljajo mnoge opraševalce.

 

Podobne vrste: nekatere krizanteme (Chrysanthemum) - okrasne vrste zlatic, ranunkule (Ranunculs spp.) - po listih vzhodna črnika (Nigella damascena).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti