Širokokrila goseničarka* (Ectophasia crassipennis)

  • Domov
  • Širokokrila goseničarka*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-9 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, obronki mejic in gozdov, ruderalne površine, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samec: dokaj prepoznaven po precej širokem, ploskem, oranžnem do oranžnorumenem zadku, vzdolž katerega poteka širok črn pas.  Glava je precej široka, oči so zelo velike, rdeče, zbližane, med njimi poteka črn pas, sprednji del glave (frons) je svetlo rumenkast. Oprsje (toraks) je kvadratasto, v sprednjem delu večinoma rumenorjavo in kratko progasto, v zadnjem delu temno. Ščitek (scutellum) je ostro trikoten, oranžnorjav, s temnim robom. Krila so precej velika, široka, z močnimi rjavimi žilami, na bazalnem delu rjavkasta, temno lisasta ob robovih in s temnima pikama v osrednjem delu. Zadek je širok, le redko skoraj v celoti črn, široko zaobljen, osrednji črni pas ne sega do konca zadka. Stegenca nog so rdečerjava in s črnimi vzdolžnimi progami, ostali deli noh so večinoma temni.

 

Samica: je nekoliko manjša od samca. Krila so so v bazalnem delu rjavkasta, v osrednjem delu s širokim, neostrim pasom, sicer prosojna. Zadek je skoraj v celoti temen, le zadnji del je izrazito svetel, sivkast. 7. sternit (spodnja ploščica zadka) je ukrivljen naprej; vidno le s povečavo od strani (pri zelo podobni E. oblonga je 7. sternit je na konici rahlo upognjen nazaj). Noge so bolj rdečerjave kot temne.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je parazitska. Odrasli osebki so aktivni od konca julija do začetka oktobra, najdemo jih predvsem na cvetočih rastlinah (pogosto na kobulnicah (Apiaceae)), kjer se hranijo z nektarjem. Samice odlagajo jajčeca na telesa velikih stenic (Pentatomidae, Acanthosomatidae, Coreidae, Lygaeidae). Ko se ličinke izležejo, se zažrejo v telo svojega gostitelja, kjer se hranijo z notranjimi tkivi, dokler gostitelj ne pogine, nato se zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuvejavljeno ime): rdečerita goseničarka* (Ectophasia oblonga) - steničja goseničarka* (Phasia hemiptera).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti