Kapusna valjarica* (Cylindromyia brassicaria)

  • Domov
  • Kapusna valjarica*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-13 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, robovi mejic in grmišč, jase, okrasni vrtovi, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: srednjevelike goseničarke z vitkim, dolgim zadkom (mnogokrat ga držijo pokončno dvignjenega), ki je oranžnordeč s črnim in sivkastim vzorcem. Glava je svetla, s širokim črnim pasom, oči so velike, rjavordeče, tipalnice so črne, betičaste. Oprsje in ščitek (scutellum) sta večinoma črno-siva, porasla s togimi, črnimi ščetinami. Zadek je podolgasto cilindrast, oranžnordeč, redko porasel s črnimi ščetinami, zadnji del zadka je črn in sivkasto obrobljen, na prednjem delu zadka se nahaja črna, koničasto podaljšana lisa, ki večinoma sega do osrednjega dela. Letalna krila so temno prosojna, na bazalnem delu rumenorjava, zadnja (zakrnela) krila so bela, pahljačasta. Noge so precej dolge, večinoma črne, le stegenca prednjih nog so po eni strani sivo obarvana.

Nekatere vrste tega rodu so si med seboj zelo podobne, zato je določanje zelo težavno.

 

Obnašanje in razvoj: gre za parazitsko vrsto. Odrasli osebki se hranijo z nektarjem, aktivni so večinoma ob sončnih dneh od junija do začetka septembra, večinoma letajo na kobulnicah (Apiaceae) in nebinovkah (Asteraceae). Samice izležejo jajčeca na telesa nekaterih večjih stenic (iz družine Pentatomidae), kjer se nato ličinke zažrejo v gostitelja in se nadalje razvijajo znotraj gostitelja. Ko ta pogine, se zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): srednja valjarica* (Cylindromyia intermedia) - dvobarvna valjarica* (Cylindromyia bicolor) - mala valjarica* (Cylindromyia pusilla).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti