Hribski rman (Achillea collina)


Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-60 cm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: suha travišča, suhi robovi njiv in travnikov, pripotja, nasipališča

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, gostodlakava trajnica z dolgimi, podzemnimi pritlikami. Listi so podolgasti, 2- do 3-krat pernato deljeni v kratke in ozke roglje, večinoma gosto dlakavi (predvsem po spodnji strani), premenjalno razvrščeni, pogosto niso plosko razganjeni (delujejo "šopasto"), spodnji listi široki 0.5 do 1.5 cm. Koški so drobni, valjasti, združeni v mnogocvetne, razrasle, navidezne dežnikasto oblikovane kobule. Obrobni (jezičasti) cvetovi v koških so beli (zelo redko rožnati), na vrhu zaokroženi, 2-3 mm veliki, notranji (cevasti) cvetovi so umazanobeli. Košek obdajajo številni ovojkovi listi, ki so jajčastosuličasti, koničasti, nameščeni v več redeh, po robu rjavi. Plod je orešek (rožka), ki nima kodeljice (reducirane čaše).

 

Posebnosti: gre za taksonomsko zelo težavno vrsto, ki sodi v skupino "navadnega rmana". Rastlina ima rahlo aromatičen vonj. V nekaterih državah je ogrožen.

 

Podobne vrste: ščetinastolistni rman (Achillea setacea) - panonski rman (Achillea pannonica) - navadni rman (Achillea millefolium) - travniški rman (Achillea pratensis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti