Rožnatobeli rman (Achillea roseoalba)

  • Domov
  • Rožnatobeli rman

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-50 cm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: vlažni in mokrotni travniki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: pokončna, pretežno gola trajnica z dolgimi, podzemnimi pritlikami in zelo tankim, manj kot 3 mm širokim steblom. Listi so podolgasti, 2- do 3-krat pernato deljeni v ozke, nacepljene roglje, večinoma goli, nekoliko bleščeči, premenjalno razvrščeni, večinoma ploski. Koški so drobni, valjasti, združeni v mnogocvetne, razrasle, navidezne dežnikasto oblikovane kobule. Obrobni (jezičasti) cvetovi v koških so večinoma rožnati (včasih tudi beli), na vrhu zaokroženi, 2-3 mm veliki, notranji (cevasti) cvetovi so umazano rumeni, včasih tudi rožnati. Košek obdajajo številni ovojkovi listi, ki so jajčastosuličasti, koničasti, nameščeni v več redeh, po robu temnorjavi ali zeleni. Plod je orešek (rožka), ki nima kodeljice (reducirane čaše).

 

Posebnosti: gre za taksonomsko dokaj težavno vrsto, ki sodi v skupino "navadnega rmana". Rastlina ima rahlo aromatičen vonj. Ponekod ga gojijo kot okrasno rastlino in ga nabirajo kot zdravilno rastlino, ker pa je povsod po Evropi dokaj redek je tudi ogrožen.

 

Podobne vrste: panonski rman (Achillea pannonica) - navadni rman (Achillea millefolium) - travniški rman (Achillea pratensis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti