Prava kamilica (Matricaria chamomilla / Chamomilla recutita)

  • Domov
  • Prava kamilica

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 15-40 cm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: njive, ruderalne površine, ob poteh, pa tudi gojeno v vrtovih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: večinoma pokončna, močno aromatična, razrasla, večinoma gola in gosto olistana enoletnica. Listi so 2- do 3-krat pernato deljeni v ozke, črtalaste roglje, nekoliko bleščeči, premenjalno razvrščeni, sedeči. Koški posamični, na dolgih pecljih, do 2.5 cm široki, sestavljeni iz belih jezičastih (zunanji) in rumenih cevastih (notranji) cvetov, ki so razporejeni na visoko zaobljenem, izvotljenem socvetišču, ki ni poraslo s krovnimi luskami. Plod je orešek (rožka), ki je rebrast, gol, največkrat brez kodeljice (reducirana čaša).

 

Posebnosti: prava kamilica je ena najbolj znanih in uporablnih zdravilnih rastlin, v glavnem se uporablja pri blaženju želodčnih težav, lajšanju nespečnosti in pri zaprtju, uporablja pa se tudi v kozmetiki. Njena prvotna razširjenost je JV Evropa in Mala Azija, verjetno so jo razširili že v antičnem času, v srednjem veku pa tudi menihi z gojenjem v samostanskih vrtovih.

 

Podobne vrste: vonjava kamilica (Matricaria discoidea) - nedišeča trirobka (Tripleurospermum inodorum) - njivska pasja kamilica (Anthemis arvensis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti