Navadni pelin (Artemisia vulgaris)

  • Domov
  • Navadni pelin

Družina: nebinovke (Asteraceae)

Red: košarnice (Asterales)

Razred: dvokaličnice (Magnoliopsida)

Velikost: 60-120 cm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: opuščena mesta, ruderalne površine, travniki, pripotja, prodna tla, ob vodah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: krepka, pokončna, močno razvejana, večinoma gola, aromatična dvoletnica ali večletnica brez pritlik. Listi so pernato deljeni v ozke, črtalaste roglje, ki so neenakomerno nacepljeni in imajo uvihan rob, temnozeleni in bleščeči po zgornji strani, po spodnji strani belkasti (gosto porasli s prileglimi dlakami), zato izrazito dvobarvni. Koški številni, drobni, klasasto razvrščeni vzdolž poganjkov, valjasti, pri dnu z enim redom zunanjih ovojkovih listov, ki so mnogo krajši od srebrnkastih, šilastih notranjih ovojkih listov. Jezičasti (zunanji) cvetovi so v koških precej zakrneli in navidez manjkajo, cevasti (notranji) cvetovi so rjavkasti ali rumenkasti.

 

Posebnosti: navadni pelin vsebuje manj grenčin kot bolj znani in gojeni pravi pelin (Artemisia absinthium), a se vseeno uporablja v tradicionalni medicini, dodajajo ga k pivu, vendar je rastlina v večjih odmerkih strupena! Z listi in poganjki se hranijo nekatere gosenice sovk (Noctuidea) in drugih nočnih metuljev.

 

Podobne vrste: Verlotov pelin (Artemisia verlotiorum) - enoletni pelin (Artemisia annua) - abrašica (Artemisia abrotanum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti