Koprivov zelenček* (Phyllobius pomaceus)

  • Domov
  • Koprivov zelenček*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Phyllobiini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, mejice, grmovnata področja, koprivovja, ruderalne površine, vrtovi, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava, oprsje in pokrovke so gosto pokrite s turkizno- ali rumenozelenimi, lesketajočimi se luskicami, ki s staranjem odpadajo, zato so starejši osebki večinoma temno obarvani. Glava je podaljšana v navzdol obrnjen, kratek in širok rilček, ki ima ob straneh kratko, dokaj neizrazito temno brazdo (ta je pri zelo podobnem rodu Polydrusus dolga, črna, linijska). Oči so dokaj velike, črne, tipalnice so vitke (bazalni členek je zelo dolg, ostali so bolj ali manj enaki), na koncu rahlo betičasto odebeljene. Oprsje je valjasto, ožje od pokrovk in zoženo ob glavi, včasih gredljasto po hrbtnem delu. Pokrovke so podolgaste, v ramenskem delu rahlo razširjene in nato rahlo zožene, sicer ravne, proti dnu koničasto zožene, z ozkimi, vzdolžnimi brazdami (serija drobnih luknjic). Noge imajo okrepljena stegenca in z močnim trnom na notranji strani, prekrita so z luskicami, ostali členki nog so večinoma rjavkasti ali črnikasti.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do začetka julija, pogosto jih lahko opazujemo med parjenjem, radi se zadržujejo na listih velike koprive (Urtica dioica), s katero se tudi hranijo. Kot večina rilčkarjev tudi oni v nevarnosti otrpnejo in pri tem ponavadi padejo na tla. Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninicami kopriv.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): temni zelenček* (Phyllobius glaucus) - zelenobronasti zelenček* (Phyllobius virideaeris) - hrastov zelenček* (Phyllobius roboretanus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti