Lucernin jajčasti rilčkar* (Otiorhynchus ligustici)

  • Domov
  • Lucernin jajčasti rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Otiorhynchini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: obdelane površine, mejice, robovi travnikov, svetli gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki, večinoma sivorjavo obarvani in drobno bradavičasti, kompaktni rilčkarji z zaobljenimi pokrovkami. Glava je v prednjem delu podaljšana v krepak, dokaj širok, navzdol usmerjen "rilček". Oči so precej velike, črne, tipalnice so dokaj dolge, bazalni členek večji od ostalih. Oprsje je širše kot daljše, ob robovoih zaobljeno, sivorjavo, fino drobno bradavičasto. Pokrovke so jajčaste, zaobljene, sivorjave, fino drobno bradavičaste, v sprednjem delu rahlo odsekane, z rjavkastimi linijami ali brez njih. Noge so precej krepke, še posebej velika so stegenca, ki imajo po en trnat izrastek z notranje strani.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so aktivni nekje od maja do avgusta. Razmnožuje se lahko tudi s pomočjo partenogeneze, pri čemer samice odložijo oplojena jajčeca, ki jih ni oplodil samec. Ličinke se razvijajo na tleh in se hranijo s koreninicami metuljnic (Fabaceae), predvsem lucerne (Medicago sativa) in detelj (Trifolium spp.), občasno se lahko namnožijo in povzročijo večjo gospodarsko škodo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): krogličasti jajčasti rilčkar* (Otiorhynchus armadillo) - avstrijski jajčasti rilčkar* (Otiorhynchus austriacus) - samotnjaški jajčasti rilčkar* (Otiorhynchus eremicola).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti