Lešnikar (Curculio nucum)


Družina: rilčkarji (Curculionidae: Curculionini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-8.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovo, leščevja, mejice, grmovnata območja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: drobni rilčkarji z zelo dolgim, tankim, ukrivljenim rilčkom, ki je pri samčkih tako dolg kot preostalo telo. Glava je drobna, z velikimi, črnimi očmi. Tipalnice so dolge, nameščene nekje v sredini rilčka, s podaljšanim bazalnim členkom, pravokotno prelomljene, tanke, na vrhu podolgasto betičaste (betičast del je manj kot 2.5-krat daljši kot je širok). Oprsje je precej veliko, oblasto, pri glavi zoženo in ožje od pokrovk, v spodnjem delu z valovitim robom, gosto prekrito z rumenorjavimi dlakastimi luskicami. Ščitek (scutellum) je zelo svetel in dobro viden, kvadratast (!). Pokrovke so čolničasto oblikovane, proti konicah se hitro zožijo, gosto pokrite z rumenorjavimi ali rdečerjavimi luskicami (obarvanost variira od sivorjave do zelo temne), med katerimi so pogosto svetlejše lise. Noge so velike, s krepkimi, kijasto odebeljenimi stegenci, ki imajo po en trnat, majhen izrastek z notranje strani.

Vrsta sodi v skupino rilčkarjev Curculionini, posebnost katere so drobne, koničaste čeljusti, ki se pomikajo navzgor in navzdol, ne levo-desno, kot pri ostalih hroščih. Gre za zelo podobne vrste, ki jih je zelo težko razločevati.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se pojavijo spomladi in so aktivni nekje od maja do avgusta, hranijo se z lešniki (vidno po drobnih luknjicah na lupini) in leskovimi poganjki. Ličinke se razvijajo znotraj lešnikov. V jesenskem času se odpravijo v tla, kjer se zabubijo in naslednjo spomlad se iz zemlje pojavi nov zarod odraslih hroščev. Ob velikem številu lahko povzročijo večjo škodo na nasadih leske.

 

Podobne vrste: želodar (Curculio glandium) - kostanjev rilčkar (Curculio elephas) - progasti želodar (Curculio venosus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti