Dolgonogi dolgorilčkar* (Dorytomus longimanus)

  • Domov
  • Dolgonogi dolgorilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Ellescini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-7.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, predvsem topolovi sestoji, grmišča

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: podolgasti, drobni, rumenkasto- do črnikastorjavo obarvani rilčkarji z zelo dolgim, tankim, navzdol ukrivljenim rilčkom, ki imajo zelo dolge noge. Glava je drobna, z velikimi, črnimi očmi, na prehodu v rilček tvori s tem top, majhen kot. Tipalnice so dolge, bazalni členek je zelo dolg. Oprsje je široko zaokroženo, precej veliko, ob glavi rahlo zoženo in je ožje od pokrovk, črnikastorjavo, poraslo z rumenkastimi luskicami. Pokrovke so podolgovate, ob straneh ravne, proti dnu koničasto zožene, porasle s sivkastimi dlačicami, zato navidezno "šahaste". Noge so precej dolge (še posebej prednje noge pri samčkih, ki so daljše od rilčka in tipalnic!), vitke, stegenca niso izrazito odebeljena kot pri drugih rilčkarjih.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki živijo pod lubjem dreves, večinoma na topolih. Samice izležejo jajčeca že v marcu, ličinke se razvijajo v poganjkih, zabubijo se v tleh. Prezimijo kot odrasli osebki v tleh. Aktivni so nekje od marca do junija.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Schoenherrjev dolgorilčkar* (Dorytomis schoenherri) - trepetlikin dolgorilčkar* (Dorytomis tremulae) - temnohrbti dolgorilčkar* (Dorytomis melanophthalmus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti