Perunikin vitki rilčkar* (Lixus (Eulixus) iridis)

  • Domov
  • Perunikin vitki rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Lixini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-17 mm

Razširjenost: raztreseno do pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi z bujno podrastjo, vlažni travniki, obrežja voda

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki rilčkarji z ozkopodolgastim telesom in rumenim poprhom/luskicami po večjem delu telesa (ta se s staranjem lušči, zato so starejši osebki zelo temni). Glava je drobna, podaljšana v dolg, krepak, temen rilček, ki ima ob straneh prečno linijsko vdolbinico, kamor lahko zloži tipalnice. Te so značilno pravokotno prelomljene, nameščene nad sredino rilčka. Oprsje je podolgovato kvadratasto, z intenzivnejšo rumeno bočno linijo, ki se nadaljuje vzdolž pokrovk. Te so zelo dolge, ob straneh ravne, proti koncu koničasto zožene in se končajo v "razcepljenih" konicah. Noge so vitke, dokaj dolge, z rahlo odebeljenimi stegenci, ki so rumeno luskasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se večinoma zadržujejo v nizki podrasti, na listih in med bilkami in v nevarnosti otrpnejo. Aktivni so v sončnih dneh nekje od maja do avgusta. Ličinke živijo v steblih in listih različnih perunik (Iris spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): podolgasti vitki rilčkar* (Lixus angustatus) - krivokljuni vitki rilčkar* (Lixus curvirostris) - osatov vitki rilčkar* (Lixus filiformis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti