Sivorjavi bleščeči rilčkar* (Polydrusus cervinus)

  • Domov
  • Sivorjavi bleščeči rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Polydrusini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, mejice, grmovnata mesta, robovi travnikov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: pretežno sivorjavo obaravani rilčkarji, ki so gosto porasli s svetlimi luskicami, ki tvorijo različne vzorce (zelo variabilna vrsta). Glava je podaljšana v kratek, dokaj širok rilček, ki ima ob straneh drobno jamičasto brazdo, v katero lahko zloži tipalnice (brazda sega do začetka oči, vendar se ne izteza pod rilček). Tipalnice so pravokotno prelomljene, tanke, rjavkaste, na vrhu betičasto odebeljene in temnejše. Oprsje je kvadratasto, ob straneh zaobljeno, na zgornji strani rahlo usločeno in tako široko kot glava, ožje od pokrovk. Pokrovke so rahlo hruškaste oblike, z močnim ramenskim delom, zaobljena, proti dnu čolničasto zožene in na koncu rahlo gredljaste, sivorjave, porasle s svetlimi luskicami, ki potekajo v pasovih in pogosto tvorijo neizrazit šahast vzorec. Noge imajo okrepljena stegenca na katerih je z notranje strane viden oster, droben trn.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do junija, občasno se pojavljajo še v jesenskem času. Zadržujejo se na različnih listavcih, kjer se hranijo z listjem in mladimi poganjki. Ličinke živijo v tleh in se hranijo s koreninami nekaterih trav, npr. pasje trave (Dactylis spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dlakavi bleščeči rilčkar* (Polydrosus pilosus) - obrobljeni bleščeči rilčkar* (Polydrosus marginatus) - svetli bleščeči rilčkar* (Polydrosus pallidus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti