Belopikasti perunikin rilčkar* (Mononychus punctumalbum)

  • Domov
  • Belopikasti perunikin rilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Mononychini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-5 mm

Razširjenost: lokalno pogosto, sicer raztreseno

Življenjski prostor: travniki s sibirsko peruniko, močvirni predeli z vodno peruniko

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo drobni, črno obarvani in precej zaobljeni rilčkarji z značilno belo piko v zgornjem delu pokrovk. Glava je drobna, večinoma porasla z rdečerjavimi dlačicami, podaljšana v ozek, izrazito navzdol upognjen rilček. Tipalnice so tanke, pravokotno prelomljene, svetlo rjavkaste, s temnejšimi, betičastimi končnimi členki. Oprsje je proti glavi zoženo, nad pokrovkami razširjeno in v sredini lokasto podaljšano v ščitek (scutellum), ob robeh večinoma poraslo z rjavkastimi in belimi luskicami, sicer črno, zelo drobno bradavičasto. Pokrovke so okroglaste, črne, z vidno belo piko, vzdolžno brazdaste in na koncu prisekane, zato krajše od zadka, na ramenskem delu svetlorjavo obrobljene. Spodnja stran je je porasla s svetlimi dlakami. Noge so temne, dokaj dolge in kompaktne, stegenca so brez trnov, končni členek sprednjih stopalc le z enim krempeljcem.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki se predvsem v času razmnoževanja radi zadržujejo na različnih cvetovih, predvsem perunik (Iris spp.), kjer se lahko pojavljajo množično. Aktivni so od maja do junija, hranijo pa se v glavnem z listi perunik, včasih tudi s pelodom. Samice odložijo jajčeca v plodove perunik, v katerih se zelo hitro razvijejo in se zabubijo. Odrasli se pojavijo že avgusta ali septembra, prezimijo večinoma med odpadlim listjem ali pod lubjem dreves.

 

Podobne vrste: nekatere vrste rilčkarjev iz rodov Mogulones, Cionus in Microplontus - rilčkar (Pelenomus quadricorniger).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti