Oranžnorumeni dolgorilčkar* (Dorytomus tortrix)

  • Domov
  • Oranžnorumeni dolgorilčkar*

Družina: rilčkarji (Curculionidae: Ellescini)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, grmišča, travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej drobni, rdeče- ali rumenorjavi rilčkarji z zelo dolgim, tankim, navzdol ukrivljenim rilčkom, ki je lahko temno ali svetlo obarvan. Glava je dokaj majhna, z velikimi, črnimi očmi. Tipalnice so dolge, pravokotno prelomljene,nameščene nekje na sredini rilčka. Oprsje je ob straneh zaobljeno, ob glavi zoženo in je ožje od pokrovk, poraslo z dlačicami. Pokrovke so podolgovate, ob straneh ravne, proti dnu koničasto zožene, kratkodlakave, rahlo luknjičasto izbrazdane, pogosto svetlo lisaste. Noge so precej krepke, stegenca so odebeljena in z močnim trnom na notranji strani, za katerim se pri samcih nahaja manjša vdolbinica.

Rod Dorytomus je precej težaven za prepoznavanje!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki živijo na drevju in med grmovjem, kjer se hranijo z listi. Aktivni so nekje od junija do avgusta. Ličinke se zabubijo v tleh, prezimijo kot odrasli osebki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ravnokljuni dolgorilčkar* (Dorytomus filirostris) - trepetlikin dolgorilčkar* (Dorytomus tremulae) - temnohrbti dolgorilčkar* (Dorytomus melanophthalmus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti